"Misschien dachten ze dat wij ook open source zijn?", blogt designbureau MetaLab cynisch. Oprichter Andrew Wilkinson zegt dat de ontwerpen van zijn bedrijf wel vaker worden geïmiteerd en dat hij dat meestal als een soort compliment opvat. Alleen heeft Mozilla in dit geval het ontwerp één op één gekopieerd. Hetzelfde ontwerp werd eerder afgekeurd door Mozilla.

Offerte afgewezen

Het gaat om de grafische interface voor addon-ontwikkelsysteem FlightDeck dat Mozilla nu maakt voor de Firefox-browser. Dat systeem huisvest de in mei vorig jaar onthulde JetPack-api (application program interface) waarmee niet-technisch onderlegde gebruikers makkelijk addons kunnen schrijven, installeren en gebruiken. JetPack wordt opgenomen in de volgende versie (3.7) van Firefox.

Mozilla heeft het ontwerp voor de grafical user interface (gui) niet alleen gekopieerd, maar het eerst afgewezen toen MetaLab het indiende. Het designbureau heeft het namelijk in november vorig jaar ingediend en daarover nog telefonisch overlegd met de Mozilla-ontwikkelaars. Uiteindelijk is de offerte eind december afgewezen.

Gauw gewijzigd

Nu ontdekt MetaLab dat het ontwerp stiekem toch is gebruikt. Mozilla biedt excuses aan, maar ontkent dat het gui-design is gekopieerd. Het zou slechts gaan om een development build van het addon-ontwikkelsysteem. De gui is inmiddels aangepast in nieuwere builds van FlightDeck, benadrukt Mozilla.

Die aanpassing is echter pas op 10 maart doorgevoerd. De build van dinsdagnacht om 02:00 uur bevat nog screenshots van het grafische ontwerp van MetaLab. De build van een minuut later ontbeert die. De link naar de screenshots is verwijderd. Screenshots van het nieuwe uiterlijk zijn vooralsnog niet zichtbaar bij de vele updates die sindsdien zijn uitgekomen. Tussen de tien updates sinds dinsdagnacht en de vorige build zit bijna een maand. Een FlightDeck-testsite waar Mozilla naar verwijst, toont nu wel een andere, opvallend kale gui.

Wel op de hoogte

De open source-stichting heeft het ontwerp echter al wel getoond bij de aankondiging van het addon-ontwikkelsysteem Flightdeck, in zowel de blogpost als de begeleidende video. MetaLab is nu verteld dat het team verantwoordelijk voor het blog en de video niet op de hoogte was van de kwestie.

Reageerders op de blogpost van MetaLab-ceo Wilkinson wijzen er echter op dat Mozilla-ontwikkelaar 'Dandonkulous' die het gestolen ontwerp heeft geüpload niemand minder is dan productmanager Daniel Buchner. Dat blijkt uit zowel zijn Twitter-account als zijn Facebook-gebruikersnaam, maar ook uit het Mozilla-wiki. Buchner is de Mozilla-manager die eerder in contact was met het designbureau over het later afgewezen gui-ontwerp.