De organisatie achter de open source browser had de definitieve versie van Firefox 3.6 voor december 2009 op de planning staan. De website van de Mozilla Foundation meldt nu dat de nieuwe versie in 'het eerste kwartaal van 2010' uitkomt.

Daarnaast wordt Firefox 4.0 uitgesteld. Eerder zou die nieuwe versie in 2010 uitkomen, maar die verwachting is nu bijgesteld naar 'eind 2010 of begin 2011'. In de zomer van 2010 moet er wel een bètaversie van 4.0 beschikbaar zijn.

Browseroorlog

Het uitstellen van nieuwe softwareversies is normaal, maar bij het ontwikkelen van browsers staat er veel druk op de ketel, analyseert Cnet. Google startte onlangs een grootscheepse reclamecampagne voor zijn browser Chrome. Zo kocht het in Nederland de voorpagina's van Sp!ts en Metro.

Apple wil graag de grenzen verleggen van de huidige browserfunctionaliteiten en Opera probeert de uitvoering van JavaScript-code flink te versnellen. Maar ook Microsoft heeft weer ambitieuze plannen voor Internet Explorer. Het in maart komende browserkeuzescherm voor alle Windows-pc's in de EU zet de browserverhoudingen op scherp.

Sneller opstarten

Een van de belangrijkste nieuwe toevoegingen aan Firefox 3.6 is de zogenaamde Personas-plugin, waarmee gebruikers het uiterlijk van de browser makkelijk kunnen aanpassen. Achter de schermen wordt er ook gewerkt aan het verkorten van de opstarttijd van de browser. Ook wordt de beveiliging verbeterd.

Mozilla liet eerder op het eigen blog weten dat Firefox 3.6 vooral is gericht op de ervaringen van eindgebruikers. Het prestatieniveau van TraceMonkey en DOM, een manier om html en xml aan te spreken als objecten, krijgen ook veel aandacht naast de nieuwe functionaliteiten voor ontwikkelaars. Tot nu toe heeft Mozilla vijf bètaversies vrijgegeven, maar nog niet een release candidate waaruit blijkt dat 3.6 bijna af is.

Firefox 3.7

Ook aan Firefox 3.7 wordt gewerkt. In juli dit jaar kwamen een paar mockups van de browser naar buiten. De vernieuwde interface van Firefox 3.7 leunt sterk op de grafische mogelijkheden van de Aero-interface in Windows Vista en 7, die onder meer doorschijnende vensters en vensterranden biedt. De navigatie-elementen van Firefox vallen dan minder op, wat de aandacht van de gebruiker dus meer op de getoonde webcontent moet richten.

Versie 3.7 moest uitkomen 'rond de tijd dat Windows 7 er is', ook die deadline werd niet gehaald. Naast de visuele veranderingen moet 3.7 wel 25 procent sneller opstarten. Verder wordt Jetpack in de browser verwerkt, een interface die er voor zorgt dat plugins makkelijker te schrijven, installeren en upgraden zijn.

Problemen met Flash

Om snel bij opgeslagen of eerder bezochte sites te komen, heeft Mozilla de 'awesome bar' ontwikeld. Die heet officieel de 'smart location bar', maar die naam word door bijna niemand gebruikt. Ook in de maak is een techniek, Electrolysis, die processen in verschillende tabbladen scheidt, dit om de stabiliteit te verbeteren. Ook plugins kunnen in 3.7 worden gescheiden in aparte processen.

Dat moet helpen om problemen met Adobe's Flash-plugin te isoleren die er voor zorgen dat de hele browser vastloopt. Er wordt voorlopig alleen gewerkt aan het scheiden van processen voor Windows en Linux maar nog niet voor Mac OS X.

Firefox 4.0

De daarna volgende versie 4.0 zal ook dieper liggende veranderingen met zich meebrengen om met Electrolysis processen op te splitsen in aparte tabbladen. Daarnaast komen er ingrijpende veranderingen in de gebruikersinterface.

Verder wordt er gespeculeerd over het verwerken van het in 2007 aangekondigde Weave in de browser. Dat is een plugin die bookmarks, wachtwoorden, plugins en open tabbladen synchroniseert tussen verschillende Firefox-browsers op verschillende computers. Een eerste integratie van Weave moet begin 2010 in de browser worden verwerkt.

Firefox 4.0 zou in een eerdere voorlopige gebruikersinterface tabbladen bovenin de browser plaatsen in navolging van Chrome. In een update van die interface kunnen de tabbladen weer onder de adresbalk worden geplaatst.