Mozilla brengt de eerste release candidate van Firefox 4 pas begin volgend jaar uit, de volledige versie volgt kort daarna. Mozilla plande eerder nog dat de release candidate al in november dit jaar beschikbaar moest zijn.

Code Freeze

Die planning is nu aangepast vanwege vertraging die de zevende b├Ętaversie oplevert. Die versie zou op 17 september uitkomen, maar dat werd uitgesteld naar waarschijnlijk volgende maand.

Met de release van Firefox Beta r7 bevriest Mozilla de code van de browser. Na die code freeze mogen er geen veranderingen in programmacode, API en features meer doorgevoerd worden. Wel kunnen de programmeurs, indien nodig, nog bugs en onregelmatigheden verwijderen.

Grote hoeveelheid werk

Mike Beltzner, de projectleider van Firefox, maakt de gewijzigde releasedata via de Mozilla mailinglijst voor ontwikkelaars bekend. Als reden geeft hij op dat het ontwikkelen wat langer duurt dan van tevoren werd ingeschat. Op basis van feedback van gebruikers of leden van de gemeenschap zou het schema nogmaals aangepast kunnen worden, stelt hij.

Ook de vorige versies van Firefox hadden last van een soortgelijke vertraging. Firefox 3.6 zou eigenlijk eind 2009 uitgekomen moeten zijn maar werd pas op 21 januari 2010 gelanceerd. Firefox 3.5 stond oorspronkelijk gepland als Firefox 3.1 maar kreeg veel meer veranderingen dan eerder gedacht waardoor de release vertraging opliep. Mozilla koos het hogere versienummer om het grote aantal veranderingen duidelijk te maken.