De ideeën voor de interface van Firefox 4.0 leunen, net zoals de interface van 3.7, sterk op de grafische mogelijkheden van de Aero-interface in Windows Vista en 7. Die kenmerkt zich door onder andere doorschijnende vensters en vensterranden. De navigatie-elementen van Firefox vallen dan minder op, wat de aandacht van de gebruiker dus meer op de getoonde webcontent moet richten.

Mozilla experimenteert met de positie van de tabbladen. Er is een versie te zien waar die op de 'normale plek' zitten. Maar er is ook een varaiant waar de tabladen bovenop de browserbalk zitten, zoals het geval is bij Chrome, Opera en eerder ook in de bètaversie van Safari 4. Apple plaatste in de definitieve versie van zijn nieuwste browser de tabbladen terug op de meer traditionele plek.

Knoppen samenvoegen

Ook experimenteren de Firefox-makers met het samenvoegen van de 'go', 'refresh' en 'stop' knoppen in een enkele knop aan het eind van de adresbalk. De knop wordt groen als gestart wordt met typen, valt weg in de achtergrond als er geen activiteit is, wordt blauw als de muis erboven hangt en wordt rood als er een pagina wordt geladen. Als laatste experiment toont Mozilla een groene laadbalk onderaan de adresbalk om te laten zien hoever de pagina is met laden.

De ontwerper hiervan relativeert zijn keuzes: "Ik denk dat een gecombineerde go/refresh knop goed is. Het helpt gebruikers die net zijn overgestapt van IE. Ook moet er meer flexibiliteit zijn in het veranderen van de instellingen van de knoppen. Foxy is de meest aanpasbare browser, dus ik stel voor een van de bovenstaande ideeën als default te gebruiken. Vervolgens kan de gebruiker kiezen hoeveel knoppen hij wil en waar die staan. Het zou ook geweldig zijn als de laadbalk aan te passen was. Waarom niet?"