Dit stelt John Lilly van Mozilla naar aanleiding van een keynote van Jobs tijdens Apple's World Wide Developers Conference. Tijdens zijn presentatie toonde Jobs de Safari-browser voor Windows. In zijn toespraak voorspelde Jobs dat Apple meer marktaandeel op de browsermarkt in handen zou krijgen. In zijn visie deelde hij die markt echter met slechts één andere speler, namelijk Internet Explorer van Microsoft.

Volgens Lilly was het weglaten van Firefox in een cirkelgrafiek geen toeval, maar is het een indicatie dat het doel van Jobs het afsnoepen van marktaandeel van de kleinere browsers en Firefox is. Lilly stelt dat Jobs zo het 'duopolie' samen met Microsoft in handen wil hebben.

"Dit wereldbeeld van Jobs is niet meer van deze tijd. Het is bedrijfsgecontroleerd en niet hoe het werkt op het web, bovendien is het niet goed voor het web", schrijft Lilly op zijn blog. "De markt verdelen tussen twee bedrijven is niet goed en veroorzaakt bovendien een dip in de ervaringen van gebruikers."

Lezers van het blog van Lilly dragen nog andere mogelijkheden aan waarom Jobs slechts twee browsers liet zien in zijn voorspelling. "Als Jobs in het grafiekje een groei van Safari had laten zien ten koste van IE, was dat een duidelijke oorlogsverklaring aan Microsoft geweest", zegt lezer Iam. Lezer Zach A voegt hier aan toe dat Jobs misschien de relatie met Microsoft gemoedelijk probeert te houden. "Het zou kunnen dat Jobs niet probeert om Mozilla weg te vagen, maar probeert om zo min mogelijk spanning met Microsoft te creëren."