Het uiterlijk van Mozillas mailclient Thunderbird heeft topman Asa Dotzler van de open source stichting doen besluiten afscheid te nemen van die applicatie. In een blogpost haalt Dotzler hard uit naar de vormgeving van Thunderbird's interface. Die zou veel te lelijk zijn. “Ik kan niet langer uren per dag staren naar iets dat mij als visueel ontwerper beledigt".

Postbox of Outlook

Volgens Dotzler zijn de features en de performance van de open e-mailclient best in orde. Het gaat hem puur om het uiterlijk. De Amerikaan erkent dat dit misschien wat oppervlakkig is. Hij geeft aan ook wel enkele meldingen daarover bij het team van Thunderbird ingeleverd te hebben maar “die gaven slechts aan wat er lelijk was, zonder een goede suggestie voor verandering te geven".

Totdat het team van Thunderbird de vormgeving van de mailclient heeft verbeterd stapt Dotzler over op het betaalde programma Postbox, dat deels gebaseerd is op de code van Thunderbird. Dat heeft volgens de topman zo'n beetje dezelfde features maar een veel nettere user interface. Al is die volgens Dotzler ook niet perfect. Zijn tweede alternatief voor Thunderbird is, opvallend genoeg, Microsoft Outlook.

'Onbeleefde blogpost'

Dotzler meldt zijn overstap via zijn weblog omdat hij het niet eerlijk vindt om Thunderbird vaarwel te zeggen zonder het team te melden waarom. Hij wil de makers een kans te geven het te verbeteren. Desalniettemin verwijderde hij zijn originele blogpost omdat veel mensen die onbeleefd vonden. Volgens Dotzler was dat niet de bedoeling. De originele post staat overigens nog altijd in het archief van Mozillazine.

De Amerikaan blijft naar eigen zeggen de grootste fan van Thunderbird en was bovendien letterlijk de eerste gebruiker van die client. Hij roept andere mensen die net zoveel van Thunderbird houden op om het team achter de mailclient te helpen om de gebruikersinterface te verbeteren.