Mozilla gaf vorige week de eerste preview vrij van de Metro-uitvoering van Firefox. Die open source-browser wordt aangepast voor de geheel nieuwe interface van Windows 8. De voorheen Metro geheten omgeving is niet alleen een op touch gerichte nieuwe gui (gebruikersinterface), maar voor applicaties ook een nieuw platform.

Qua uiterlijk haakt de Firefox-preview aan op de nieuwe gui van Windows 8. De nu vrijgegeven screenshots tonen de preview met de vereenvoudige Australis-interface die Mozilla maakt voor toekomstige versies van zijn browser. Het verschil met de eerste poging Firefox op Metro te draaien, is groot. In deze gallery zijn twee screenshots opgenomen van die eerdere, niet openbare Firefox-alpha.

Nog maanden werk

De aparte Metro-uitvoering van de open source-browser is nog lang niet af. Dat blijkt niet alleen uit tests van reviewers, maar ook uit een blogpost van Firefox-ontwikkelaar Mozilla. In de loop van de komende weken en maanden voegt de open source-stichting meer functies toe, haalt het de integratie met Windows aan, verbetert het het prestatieniveau en de reactiesnelheid, en wordt "al het noodzakelijke werk afgerond om een eerste klas Firefox-ervaring te leveren op Windows 8", blogt productmanager Asa Dotzler van Mozilla. Windows 8 komt op 26 oktober uit voor de consumentenmarkt, en is dan ook voorgeïnstalleerd op nieuwe pc's en tablets.