Het is feest op SpreadFirefox, de propagandasite van Mozilla. De teller van het aantal downloads van Firefox, na Internet Explorer de meest gebruikte browser, is namelijk de 500 miljoen gepasseerd.

Rijstkorrels

Om deze mijlpaal nog een extra sympathiek tintje te geven, riep Mozilla de afgelopen dagen op om 500 miljoen rijstkorrels (goed voor 25.000 maaltijden) te doneren aan de behoeftigen van deze wereld. Dat kan namelijk gemakkelijk en bovendien gratis met het online doneerspelletje FreeRice.

Firefox heeft wereldwijd zo'n 17 procent van de browsermarkt, zo becijferde Hitslink in januari. In Europa ligt dat stuk hoger, rond de 28 procent, al zijn die data van een ander meetbedrijf, XiTi. Nederland is Europese hekkensluiter in het gebruik van Firefox: 14,7 procent browsermarktaandeel.

Driekwart niet gebruikt

Firefox heeft trouwens nog een lang weg te gaan om alle half miljard downloaders ook te converteren naar gebruikers. Mozilla COO John Lilly zelf schatte in december 2007 het aantal Firefox-gebruikers op 125 miljoen. Dat betekent dat driekwart van alle downloads niet geïnstalleerd of niet in gebruik is.