Google betaalt Mozilla royalty's voor de instelling als standaard zoekmachine in webbrowser Firefox. Mozilla heeft hiervoor ook deals met Microsofts zoekmachine Bing en het daar op draaiende Yahoo, maar ook met Amazon en eBay. Al die overeenkomsten zijn en blijven echter klein vergeleken met de inkomsten die zoekreus Google levert aan de open source-stichting.

Search steeds groter

In totaal verdient Mozilla 121,1 miljoen dollar aan die search-deals, aldus het financiële rapport (PDF) van de stichting. Dat bedrag is 19,3 procent gestegen ten opzichte van 2009. Die royalty-betalingen vormen 98 procent van Mozilla's inkomsten, wat met 1 procent is gestegen. Daarnaast ontvangt de organisatie donaties en vergaart het rente.

Het aandeel van Google in de Mozilla-geldstroom is wel iets afgenomen. Vorig jaar was 84 procent afkomstig van Google, terwijl dat in 2009 nog 86 procent was. Over 2008 was dat nog 91 tot 94 procent, gestegen vanaf 88 procent over 2007 en 85 procent over 2006.

Deal vernieuwen

Het contract met Google loopt komende maand af. Mozilla heeft eerder al aangegeven dat het zijn afhankelijkheid van Google wil afbouwen en dat het ook best zonder kan. Dat is tot op heden niet gelukt.

Onderzoeksbureau IDC verwacht dat de Google-deal wordt verlengd. Het gaat volgens analist Al Hilwa om toegang tot eindgebruikers en Firefox heeft nog altijd een interessant marktaandeel voor Google, vertelt hij aan Computerworld.com. Google's eigen browser Chrome loopt wel in op Mozilla's Firefox, en loopt in Nederland volgens metingen van Hyves zelfs voorop.