Als de deal met Google niet wordt voortgezet kan de toekomst van Firefox in gevaar komen. Het huidige contract liep in november af, en het is tot nu toe onduidelijk of de afspraken vernieuwd zijn.

Mozilla reageert nu wel en probeert de ophef te sussen ie ontstond doordat er niet werd gereageerd. Maar de vraag of er een nieuw contract op tafel ligt, blijft onbeantwoord. "Onze zoekrelatie met Google blijft positief voor ons beiden. We zijn in onderhandeling en hebben op dit moment verder niets aan te kondigen", aldus het bedrijf in een e-mailstatement aan de pers.

Vertrouwen

"We hebben er alle vertrouwen in dat onze zoeksamenwerking wordt voortgezet en een sterke en groeiende omzetgenerator blijft in de nabije toekomst." 84 procent van de inkomsten van Mozilla komt binnen via Google. In totaal komt 98 procent van Mozilla's inkomsten uit afspraken met zoekmachineproviders.

Verder wees de browsermaker er in het statement nogmaals op zoekdeals te hebben met "Google, Bing, Yahoo, Yandex, Amazon, eBay en anderen". De verklaring die Mozilla aan de pers stuurde is een algemeen bericht dat vrijwel identiek is aan eerdere statements over zoekdeals. Zoals bijvoorbeeld in het jaarrapport van 2010.

Chrome haalt in

Er wordt al sinds in 2008, toen Google's Chrome-browser werd geïntroduceerd, gespeculeerd over de toekomst van de relatie tussen Mozilla en Google. Het lijkt onlogisch dat Google nog blijft betalen aan Mozilla om zijn zoekdienst standaard ingesteld te hebben nu Mozilla een directe concurrent is geworden.

Vorige week haalde Chrome Firefox in, gelet op wereldwijd gebruik, zo bleek uit cijfers van StatCounter. Net Applications stelt de situatie voor Chrome iets minder rooskleurig voor. Volgens die netmeter loopt Chrome nog achter, maar zit het Firefox wel op de hielen.