Mozilla neemt steeds meer afstand van Google in de wereldwijde strijd om de de facto standaard voor het (de-)coderen van videobestanden. Waar Google al enige jaren zijn eigen open (maar patentbelast) VP8 propageert, gaat Mozilla nu voor een echt open codec, Dalaa gedoopt.

Dalaa is een opvolger van het open Ogg Theora, en moet een compleet open alternatief worden voor H.265 en VP9. Dat zijn de respectievelijke opvolgers van H.264 en VP8. Mozilla werkt voor zijn weerwoord samen met Theora-ontwikkelaar Xiph.

Gratis en licentievrij

Het probleem met de concurrentie is namelijk dat hierop talloze patentclaims liggen. Gebruik van die gepatenteerde technologie brengt dus verplichte afbetaling met zich mee. Dat gebeurt via licenties aan individuele bedrijven of aan patentcollectief MPEG LA.

“In een perfecte wereld zijn codecs, net als andere basistechnologieën van het internet zoals TCP/IP, HTTP en HTML, volledig open, gratis en vrij voor iedereen om te wijzigen, te hercompileren en te distribueren zonder licenties of betalingen”, schrijft Mozilla-CTO Brendan Eich. “Ons doel met Dalaa is om H.265 en VP9 voorbij te streven met een codec die een hogere kwaliteit heeft én die vrij is van beperkingen.”

Eerst nog maar Cisco's H.264

Omdat Daala nog toekomstmuziek is, kiest Mozilla nu eerst voor H.264. Die voorlopige keuze betreft specifiek de zojuist open source gemaakte variant van Cisco. Die netwerkreus, die ook videoconferencing levert, wil daarmee Google's VP8 de pas afsnijden.