Pepper vernieuwt de oude Netscape Plugin Application Programming Interface (NPAPI). De API wordt door de meeste browsers gebruikt om plugins te ondersteunen, alleen Internet Explorer (IE) van Microsoft gebruikt NPAPI niet meer. Pepper moet op termijn het alternatief worden voor de huidige plugins, en die overbodig maken. Een van de grote voordelen van Pepper is dat het zijn functionaliteiten, zoals de ingebouwde PDF-support, beperkt tot eigen geheugengebieden (sandboxes). Dit komt de beveiliging ten goede.

Google gebruikt Pepper al om Adobe Flash en een PDF-lezer in Chrome te integreren. Het bedijf bundelt Flash nu met Chrome. Bij de bekendmaking over Pepper vorige week heeft Google gesuggereerd dat Mozilla ook de nieuwe Pepper API ondersteunt. "We werken met Adobe, Mozilla en een brede gemeenschap samen", aldus Google.

Maar Mozilla's cto Brendan Eich zegt nu tegenover The Register dat hij "geen officieel standpunt heeft aangaande Pepper". Eich, bedenker van JavaScript, ontkent dat Mozilla de plugin-vervanger ondersteunt. Volgens hem is er nog geen consensus bereikt over Pepper. Mozilla's vice president Jay Sullivan zegt ook dat zijn organisatie geen intentie heeft om Flash of een native plugin-code te bundelen met Firefox. Hij geeft de voorkeur aan werken aan de ontwikkeling van HTML5 en andere webstandaarden.

Chrome OS

Volgens Google zijn Pepper en Native Client een belangrijk onderdeel van Chrome OS, het op de browser gebaseerde besturingssysteem dat dit najaar verschijnt. Google ontwikkelt ook al webapps met native code voor de aanstaande Chrome Web Store, de centrale plek voor applicaties voor zowel de Chrome-browser als -besturingssysteem.

Google hekelt nu de traditionele plugin-uitbreidbaarheid van browsers. Volgens het bedrijf brengt het model problemen met zich mee wat betreft compatibiliteit, prestatieniveau en beveiliging. De internetreus is dan ook voorstander van een nieuw model. Het gebruikt dat model voor de ingebouwde PDF-ondersteuning, die nu is toegevoegd aan de developeruitvoering van Chrome voor zowel Windows als Mac OS X.

Eerder heeft Google een plugin opgenomen in Chrome voor de Flash Player van Adobe. De afspeelmogelijkheid voor Flash-apps zit sinds eind maart ingebouwd in de developerversies van Chrome. Installatie van Flash Player is niet meer nodig en updates van Flash komen gelijk mee met de automatisch geïnstalleerde Chrome-updates.