Volgens de Vladimir Vukicevic, ontwikkelaar bij Mozilla, is Internet Explorer een van de grootste obstakels op de weg van moderne webtechnologie door technieken als Canvas niet te ondersteunen.

Met het Canvas element kunnen webontwikkelaars op een vrij directe wijze twee- en driedimensionale afbeeldingen genereren. Het element wordt bijvoorbeeld in Google Maps gebruikt maar is nog geen de facto standaard omdat het niet ondersteund wordt door IE. Microsoft liet eerder weten niet van plan te zijn om Canvas technieken te ondersteunen in IE8.

Google ontwikkelde speciaal voor Explorer ExCanvas zodat Google Maps wel kan draaien in de browser. Deze alternatieve manier van werken is echter te traag om te gebruiken voor veel interactieve webapplicaties. Mozilla wil daarom zijn eigen Canvas in een ActiveX plugin bakken die direct geïntegreerd kan worden in IE.

Werkend prototype

De browserbouwer heeft inmiddels een werkend prototype van de plugin ontwikkeld. "Ik ben blij dat dit experiment werkt. Het gebrek aan Canvas ondersteuning in IE is een van de redenen dat mensen kiezen voor bijvoorbeeld Flash", schrijft Vukicevic op zijn blog. Hij wijst er wel op dat Canvas 'slechts een onderdeel is van het complete moderne webplatform'. Maar Canvas zou ontwikkelaars in staat stellen het webplatform naar een hoger plan te tillen. "Zelfs met browsers die achterblijven of geen interesse hebben in een open web", schampert Vukicevic.

Veel webontwikkelaars zouden volgens hem inmiddels al 'gewend zijn code te schrijven voor Explorer én moderne browsers', schrijft hij op zijn blog waar hij meer technische details uit de doeken doet. Het Canvas project is niet het enige om Internet Explorer van buitenaf te 'verbeteren'. Er lopen andere experimenten zoals het ScreamingMonkey project, bedoeld om een moderne JavaScript engine beschikbaar te stellen voor IE.

Eind van het jaar

Vukicevic stelt echter wel dat zijn plugin nog lang niet klaar is. "We zien wel waar dit op uit draait. Als het succesvol is kunnen andere onderdelen van het moderne web verweven worden met IE, <video> en <audio> liggen voor de hand. Verwacht geen supersnelle vooruitgang." Hij hoopt een volledig werkende plugin te hebben voor het eind van het jaar.