Eerder deze maand werd als ludieke actie een bug ingediend bij Bugzilla waarbij Mozilla werd verzocht een standpunt in te nemen tegen DRM in de HTML5-specificatie. De softwaremaker lijkt daar nu gehoor aan te hebben gegeven bij monde van CTO Brendan Eich. In een blogpost omschrijft hij DRM als vijandig tegenover gebruikers, open source en browsermakers die niet ook kopieerbeveiliging aan de man brengen.

Google en Microsoft vóór

Het standaardiseren van DRM komt in de vorm van de Encrypted Media Extensions (EME). Onder meer IE11 ondersteunt deze vorm en videostreamingdienst Netflix maakt daar gebruik van, in plaats van Silverlight. Ook Google ondersteunt EME met Chrome. Microsoft en Google, beiden goed vertegenwoordigd in de HTML5-werkgroep van de W3C, willen de API voor EME, Content Decryption Models (CDM), opnemen in de specificatie van HTML5.

Eich benadrukt dat Mozilla geen voorstander van DRM is, maar wel zorgvuldig overweegt of EME nodig is. Hij benadrukt dat gebruikers namelijk fatsoenlijk gebruik moeten kunnen blijven maken van webcontentdiensten en dat daarom EME niet omarmd maar ook niet volledig afgewezen wordt. Eich ziet meer in watermarking, waarbij gebruikers die webcontent illegaal beschikbaar stellen opgespoord kunnen worden.

Maar hij roept de W3C dus wel op om af te zien van het plan om de API op te nemen in HTML5. Volgens Mozilla is er niets mis met DRM-plug-ins, maar is het opnemen van DRM in de standaard een vijandige zet tegen gebruikers.

Zwichten voor contentdistribiteurs

De community van ontwikkelaars is diep verdeeld over de op handen zijnde komst van DRM in de HTML5-specificatie. Bij standaardenorganisatie W3C wordt al tijden gebakkeleid over deze implementatie. Internetpionier Tim Berners-Lee is bijvoorbeeld voorstander van het opnemen van kopieerbeveiliging. Het negeren van kopieerbeveiliging in een tijd dat de contentindustrie zo actief is op het web, zorgt volgens hem voor een balkanisering van het internet, waarbij diensten en leveranciers hun eigen gebiedje afbakenen dat niet voor iedereen toegankelijk is.

Tegenstanders zijn onder meer digitale burgerrechtenvereniging EFF (tevens lid van de W3C), de Free Software Foundation en zelfs een HTML5-auteur zelf zijn fel tegen de opname van DRM gekant. Die vinden het de omgekeerde wereld om te zwichten voor de macht van contentdistribiteurs en daarmee het ideaal van een open web te grabbel gooien.