Het Open Web Devices (OWD) platform is maandag aangekondigd tijdens het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona. Mozilla en Teléfonica hebben het OS samen ontwikkeld. De Spaanse mobiele operator gokt erop samen met Mozilla HTML5 het "nieuwe grote ecosysteem voor smartphones te maken". Het is de bedoeling dat OWD nog dit jaar beschikbaar komt.

Alles in de cloud

Het is de bedoeling dat het nieuwe OS helemaal op het web vertrouwt. "HTML5-applicaties moeten absolute toegang krijgen tot de kern-api's van de telefoon", stellen de partners in een persbericht. Tot nu toe is het vrijwel onmogelijk om web-applicaties toegang te geven tot de kern van een smartphone. Zo kunnen webapps bijvoorbeeld geen gebruik maken van kompas- of camera-functies. Dit gebeurt vaak uit veiligheidsoverwegingen, native apps die geïnstalleerd worden op de telefoon hebben meer toegang.

"Dit betekent dat alle functionaliteiten van het apparaat, zoals bellen, sms'en, browsen, games etc. kunnen worden ontwikkeld als HTML5-applicaties die worden uitgevoerd via een beleving die is gebaseerd op de Firefox browser", beloven Mozilla en Teléfonica.

Deutsche Telekom

Het is de bedoeling om een apparaat volledig aan te sturen via HTML5. Door op die manier de nodige middleware te schrappen moeten applicaties sneller draaien en moeten de kosten van een apparaat lager worden. Om het in één keer goed te doen wordt de code van WDC ingediend voor standaardisatie bij W3C, de organisatie die verantwoordelijk is voor webstandaarden.

WDC borduurt voort op Boot2Gecko, Mozilla's HTML5 cloud OS waar vanaf juli vorig jaar aan gebouwd wordt. WDC is de volgende stap in het proces. Naast Teléffonica werkt Mozilla ook samen met chipfabrikant Qualcomm. Volgens Teléfonica maakt het HTML5-besturingssysteem smartphones "tien keer goedkoper dan een iPhone". Mozilla kondigt aan ook samen te werken met het innovatielab van Deutsche Telecom voor de verdere ontwikkeling van Boot2Gecko.

Er wordt op dit moment nog niets gezegd over samenwerkingen met telefoonfabrikanten. Er zijn wel gesprekken met verschillende original device manufacturers (OEM's).

In onderstaande video een demo van Boot2Gecko. Ars TEchnica heeft screenshots.