De Recording Industry of America (RIAA), die opkomt voor de belangen van de Amerikaanse muziekindustrie, zoekt het hogerop tegen mp3-downloadster Jammie Thomas-Rasset. De branchevereniging tekent beroep aan tegen verlaging van de straf die werd opgelegd aan de Amerikaanse huismoeder.

Slepende zaak

Thomas (later getrouwd: Thomas-Rasset) is in 2006 door de muziekindustrie aangeklaagd voor het downloaden van 24 liedjes via peer to peer (p2p) netwerk Kazaa. In 2007 werd ze veroordeeld tot een boete van 222.000 dollar. In 2009 werd die boete in een nieuwe zaak opgehoogd naar 1,92 miljoen dollar.

Vervolgens is die recordboete in 2010 verlaagd naar 1,5 miljoen dollar. In juli dit jaar besloot de rechter de boete verder te verlagen naar 54.000 dollar, hij oordeelde dat de miljoenenboetes in strijd zijn met de Amerikaanse grondwet.

'Niet alleen downloaden'

Volgens de RIAA heeft de rechter niet op het ditributie-aspect in de zaak gelet en voorkomt deze boete waarschijnlijk niet dat zij zelf en anderen opnieuw inbreuk zullen maken op de Amerikaanse copyrightwetgeving, bericht Cnet. Die Amerikaanse ict-nieuwssite heeft paperassen voor het beroep in handen gekregen.

De RIAA hoopt dat de jury inziet dat Thomas de files wel degelijk heeft gedistribueerd via p2p-netwerk Kazaa. Bij p2p doen downloaders ook aan uploaden, van de brokken data die ze al binnen hebben gehaald. De branchevereniging stelt op basis daarvan dat de eerder opgelegde miljoenenboete wel degelijk binnen de wetgeving valt.