Joel Tanenbaum heeft in de rechtbank onomwonden toegegeven dat hij muziekbestanden heeft gedownload en gedistribueerd. Dat is gebeurd met p2p-programma's als Kazaa en Limewire. Dit meldt jurist Ben Sheffner, die voor Ars Technica verslag doet van deze spraakmakende rechtszaak. Tanenbaum is aangeklaagd voor het delen van 30 muzieknummers.

'Ik heb het gedaan'

"Ik heb de computer gebruikt. Ik heb muziek gedownload en geüpload. Dat is hoe het zit. Ik heb het gedaan", verklaarde de aangeklaagde in de tweede Amerikaanse rechtszaak over filesharing. "U geeft dus toe aansprakelijk te zijn voor alle 30 geluidsopnames?", vroeg de advocaat van de aanklagende muziekmaatschappijen. "Ja", antwoordde Tanenbaum.

Dat staat haaks op de officiële verklaringen die Tanenbaum gaf tegenover de aanklagers vóór de rechtszaak begon. Daarin stelde hij nog dat mogelijk een vriend of zijn twee zussen zijn computer hadden gebruikt. Die hebben dat in getuigenissen weer ontkend, wat volgens Tanenbaums nieuwe verklaring dus klopt.

Miljoenenboete dreigt

De aanklagers hebben de rechter gevraagd om een uitspraak op grond van auteursrechtenschending, aansprakelijkheid en opzet. Dat lijkt er inderdaad van te komen; rechter Nancy Gertner acht de kwesties van bezit en aansprakelijkheid bewezen. Zij stelt echter dat kwade opzet nog niet is aangetoond.

Een maximale boete van 4,5 miljoen dollar kan worden opgelegd. Eerder is aan de Amerikaanse huisvrouw Jammie Thomas, die geen schuld heeft bekend, een boete van 1,92 miljoen dollar opgelegd voor het delen van 24 auteursrechtelijk beschermde muzieknummers.

Tegenslag voor aanvang

De rechtszaak tegen Tanenbaum verliep al voor het begin niet voorspoedig voor hem. Voor aanvang van de zitting wees de rechter het 'fair use'-argument van Tanenbaums juristen af. Daar was de verdediging grotendeels op gebaseerd. De rechter oordeelde echter dat acceptatie van 'fair use' in deze zaak de hele wetgeving voor auteursrechten zou wegvagen.