De muziekdienst MP3Tunes biedt klanten een onbeperkte opslag van eigen muziekbestanden die ze al bezitten. Daarnaast heeft Robertson een zoekmachine Sideload die verwijst naar muziekbestanden die op websites gevonden kan worden.

Voor EMI is de muziekdienst illegaal en het bedrijf vorderde Robertson vorige maand de zoekmachine plat te gooien. De ondernemer weigerde en stapte naar de rechter in San Diego om EMI aan te klagen.

De procedure die de platenbazen nu in New York hebben aangespannen, lijkt een vergeldingsactie.

"Het is werkelijk schandalig dat de RIAA iedere nieuwe muziektechnologie die voorbij komt voor de rechter sleept, in plaats van met die bedrijven samen te werken de bedrijfstak te laten groeien", fulmineert Robertson tegenover Webwereld. "Dit is de laatste tien jaar een rampzalige strategie geweest en kennelijk zijn ze niets veranderd."

Robertson is van mening dat zijn dienst verantwoordelijk bezig is, omdat ieder account gescheiden is en een gebruikersnaam en wachtwoord heeft. Hij benadrukt dat je zelf over muziek moet beschikken om dit in de kluis te stoppen. "Hoe dan ook, ik denk dat gebruikers het recht hebben op een muziekopslag en ben bereid voor dit recht naar de rechter te gaan."

Michael Robertson werd in 2000 ook al door de muziekindustrie aangeklaagd voor de 'Jukebox in the Sky'. Bij dat concept konden klanten met een cd bewijzen dat zij die bezaten en werd een geripte mp3 in de kluis gestopt. Wie een geluidsdrager bij een samenwerkende muziekwinkel kocht, kreeg ook meteen online toegang tot de muziek. Omdat mp3.com de muziek had geript en beschikbaar maakte, werd de dienst als illegaal gezien.