Dave Del Beccaro (CEO van Music Choice, een site die muziek digitaal aanbiedt) zei dat tijdens de Western Show '99, een conferentie van Amerikaanse kabelbedrijven. "Prince mag online dan wel 2 miljoen CD's hebben verkocht, maar niet zonder zijn album ook op een traditionele manier uit te brengen."

Toch biedt internet kansen die artiesten normaal gesproken niet krijgen. Directe communicatie met de fans zoals chat, e-mail en message boards kunnen liefhebbers 'dichter bij de muzikant brengen,' vindt Del Beccaro.

De Record Industry Association of America (RIAA) is bang dat MP3 gebruikt wordt om het copyright van muzikanten te schenden, maar niet elke artiest maakt zich daar druk over. "Mij maakt het niets uit. Ik ga honderd nummers gratis aanbieden," verklaarde MP3-fan Darryl McDaniel van rapgroep Run DMC.

"De vrijheid is fantastisch. Je hoeft niemand toestemming te vragen, je kan je eigen muziek maken. Je hoeft niet volgens de regels van iemand anders te handelen," tekent Wired op uit de mond van McDaniel.

De manier waarop muziek digitaal wordt aangeboden kan wel wat verbeteringen gebruiken, volgens de experts. Een bestand in zijn geheel downloaden om naar een nummer te luisteren is een crime. "De techniek zal zo veranderen dat je bij het beluisteren van streaming audio al kunt beslissen om het nummer te bewaren," denkt Del Beccaro.

Ook binnen het nl-domein komen steeds meer aanbieders van legale online muziek. Na Vitaminic.nl (zie nieuws van 2 december) wordt The Music Channel de tweede Nederlandse site die muziek ter download aanbiedt. TMC zoekt nog een goede manier om de inhoud op een veilige manier te verkopen.