Alternatief schijfje

Sinds twee jaar predikt het bedrijf DataPlay het einde van de cd. Het bedrijf heeft namelijk een alternatief schijfje op de markt. De schijfjes die het bedrijf produceert, zijn ongeveer zo groot als een munt van twee euro en kunnen twaalf uur mp3-muziek bevatten. Inmiddels is er een aantal voorbespeelde schijfjes op de markt (onder meer van Britney Spears en Lenny Kravitz), maar ze zijn ook 'leeg' te koop, zodat de muziekliefhebber er zelf muziek op kan zetten. Langzaamaan beginnen ook de eerste mp3-spelers op de markt te komen die gebruik maken van de DataPlay-schijven. Een voorbeeld is de iRiver IDP-100. Deze speler meet slechts 76 bij 83 bij 34 mm. Nadeel is dat de speler moeilijk verkrijgbaar is. Attente familieleden zullen hem op doortocht uit Azië moeten meenemen voor - omgerekend - zo'n 450 euro.

Url: http://www.iriver.com/product/detail.asp?idx=7&product_name=iDP-100

Goedkoop muziekspelertje

Packard Bell (de consumentendivisie van NEC Computers) is niet echt bekend om zijn gadgets, maar komt nu met een betaalbaar mp3-spelertje op de markt: de AudioKey. Deze moet het meer hebben van zijn betaalbare prijs en compacte afmetingen dan van duizelingwekkende specificaties. Van een opslagcapaciteit van 32 MB intern geheugen (uitbreidbaar tot 56 MB) zal niemand wakker liggen. Via een SD/MMC geheugenkaart leest de AudioKey daarnaast ook foto's van een digitale camera en kan het via de USB-poort bestanden transporteren naar een uitbreidingskaart. De AudioKey kost 99 euro.

Url: http://www.packardbell.nl/products/node1349.asp

Iets duurder muziekspelertje

Wie 32 MB te weinig vindt - wat WebWereld zich kan voorstellen - krijgt voor 29 euro méér een nog compactere mp3-speler in huis, maar dan wel met 64 MB. De Creative MuVo wordt door zijn maker aangeprezen als 'de ultracompacte, ultradynamische persoonlijke audiospeler met gegevensopslag'. Het dingetje is niet veel groter dan een aansteker en biedt ruimte voor ongeveer vijftien mp3-bestanden. Databestanden zijn overigens ook mogelijk.

Url: http://nl.europe.creative.com/brands/family.asp?fami=14

Tablet met WiFi

Met veel tamtam presenteerden Microsoft en partners onlang de Tablet PC, een draagbare computer met een afneembaar, opklapbaar of draaibaar scherm. Het apparaat houdt het midden tussen een notebook en een pda. De software van Microsoft voorziet dan ook in het schrijven met een pennetje op het scherm. Gelijk bij introductie stelden fabrikanten als Toshiba, Dell, Acer en Compaq hun eigen Tablet PC voor. Minder bekend is de V1100 van ViewSonic, die voor 1.995 dollar van eigenaar wisselt. Het apparaat heeft een 866 MHz, PIII-M-processoren beschikt over 256 MB RAM en 20 GB harde schijf. Het beeldscherm van de V1100 is 10,4 inch groot. Dit apparaat weegt slechts een kilo. Veel aandacht is besteed aan draadloze communicatie, met geïntegreerde LAN- , WAN- en WiFi-mogelijkheden.

Url: http://www.viewsonic.com/products/tablet_pc_tabletpcv1100.htm

Design mobiel voor vaste aansluiting

De Nederlandse consument heeft het jaren moeten doen met de zware grijze PTT-telefoons met draaischijven. Daar is uiteraard al een tijdje verandering in gekomen. De laatste tijd krijgen telefoons voor de vaste aansluiting steeds meer het uiterlijk van de laatste mobieltjes mee. Een voorbeeld daarvan is ise SPR7000 van Samsung. Deze DECT-telefoon is net zo licht en compact als de laatste mobiele telefoons en biedt ook vergelijkbare functies. Het basisstation heeft een bereik van driehonder meter en er kunnen maximaal zes toestellen op worden aangesloten. Elke handset heeft een eigen nummer. Daarnaast kan een basisstation op maximaal drie andere stations worden aangesloten, handig voor kleinere kantoren (of grote huishoudens). De gloednieuwe telefoon kost 139 euro.

Url: http://www.samsung.nl/cgi-bin/samsung/0/Producten/detailpagina?id=18jATm-Aw-0

Handcomputer met Linux

Sharp heeft twee nieuwe leden van zijn Zaurus-serie gepresenteerd. De Zaurus is een pda met Linux als besturingssysteem. De nieuwe C700 is voorzien van een klein Qwerty-toetsenbord, wat normaal typen mogelijk maakt. Het scherm heeft een resolutie van 640 bij 480 pixels. Het scherm kan echter ook worden omgeklapt, waarmee het apparaat er als een normale pda uitziet. Het apparaat is in Japan al op de markt en kost daar omgerekend 500 dollar. Wat de Zaurus C700 in Europa gaat kosten, is nog niet bekend.

Url: http://sl.ezaurus.com/index.html

Mp3-speler in Kalashnikov-vermomming

Mp3-spelers zijn er genoeg. Kleine, grote, dikke, dunne, met flashgeheugen, met een harde schijf. De AK-MP3 Jukebox is waarschijnlijk de eerste in legeruitvoering. Dat komt goed uit, want legeroutfits zijn volgens kenners weer modieus. Of dat in april 2003 - wanneer de speler beschikbaar komt - nog steeds het geval is, is overigens de vraag. Hoe dan ook, de speler wordt in een munitiemagazijn van een Kalashnikov automatisch geweer gestopt. Daaronder zit een harde schijf van 20 GB en is geschikt voor zowel mp3 als wma. Distributeur AudiobooksForFree propt het apparaat desgewenst vol met audioboeken. Zonder deze audioboeken gaat de speler driehonderd dollar kosten.

Url: http://www.audiobooksforfree.com/kalashnikov/Ak-mp3.asp

Polshorloge of pda?

Ook meer iets voor de volgende kerst: de polshorloge-pda van Fossil. Het apparaatje beleefde vorige maand op de Comdex-beurs in Las Vegas zijn première. Horlogemaker Fossil heeft een licentie genomen op het besturingssysteem van Palm voor handcomputers. Het polshorloge is onder meer voorzien van een aanraakscherm, 2 MB geheugen, een infrarood-poort en de standaard Palm-voorzieningen als een adresboek en kladblok. Fossil bracht al eerder pda-polshorloges uit, maar deze waren nog niet volledig compatible met het Palm OS. Het nieuwe apparaat is dat wel: alle Palm OS applicaties kunnen op het horloge gedraaid worden. Het horloge komt halverwege het volgend jaar op de markt. Prijzen zijn nog niet bekend.

Url: http://www.fossil.com/