De muzikanten, die actief zijn in bandjes met namen als The Coasters, The Chambers Brothers en The Original Drifters, vinden dat noch MP3.com noch platenmaatschappijen zomaar het recht hebben hun songs over internet te verspreiden.

De bands eisen volgens persbureau Bloomberg financiële vergoedingen voor het uitgeven van materiaal op het net. Het machtige Time Warner en Sony zijn twee van de platenmaatschappijen die zijn aangeklaagd.

De advocaten van de muzikanten willen er een zogeheten class action zaak van maken, waarbij een zaak wordt aangespannen uit hoofde van een grote groep gedupeerden. Bandjes die voor 1995 – toen een nieuwe copyrightwet werd aangenomen - een plaat hebben opgenomen, kunnen meedoen.

Er loopt nog een andere zaak tegen MP3.com. Deze is aangespannen door de RIAA, de overkoepelende club van platenmaatschappijen. Ook hier gaat het om de muziekdatabase van MP3.com. Bezoekers van de site kunnen online luisteren naar plaatjes die ze thuis in hun bezit hebben, zonder dat deze hoeven te worden ge-upload. MP3.com zou hiermee inbreuk op copyrights maken.

Maandag werden de eerste argumenten uitgewisseld door de advocaten van de twee partijen. De rechter doet op 28 april uitspraak.Eerdere relevante berichten: MP3.com weer aangeklaagd om My.MP3.com (24 maart 2000) MP3.com opent de tegenaanval op platenindustrie (09 februari 2000)