In de Oboe Locker kunnen gebruikers muziek opslaan op de servers van Mp3tunes. De online backup is ook via een webbrowser te beluisteren.

De stap is opmerkelijk omdat veel andere leveranciers van gratis data-opslag de maximale hoeveelheid gegevens beperken. Zo staat de grens bij Google's Gmail en Windows Live Mail op 2 GB. De Oboe Locker had voor gratis gebruikers eerder de grens op 1 GB staan. Het bedrijf kent ook geen beperking van de hoeveelheid verkeer die de klanten mogen genereren.

Advertenties

Net als bij Google is het de bedoeling van Mp3tunes de omzet te halen uit advertenties op de website. Bij het online afluisteren van de muziek zal in de toekomst ook eventueel een advertentie te horen zijn.

Helemaal zonder restricties is het gratis account niet, want de songs mogen maximaal 10 MB groot zijn. Bij het online afspelen streamen de servers met maximaal 56 Kb/s. Uploaden gaat alleen via de website, want de Oboe-applicatie voor Windows, Macintosh en Linux - waarmee gebruikers hele collecties geautomatiseerd kunnen uploaden - is voorbehouden aan betalende klanten.

Overigens is het bedrijf nog volop bezig het serverpark uit te breiden. Om de vraag aan te kunnen is tot ongeveer medio januari het aantal klanten dat direct een ongelimiteerde opslag krijgt, beperkt. Wie zich aanmeldt, krijgt in sommige gevallen eerst een account voor 1 GB opslag en ontvangt daarna een e-mail met de melding dat de opslagruimte onbeperkt is. Mp3tunes verzekert echter dat deze restrictie puur technisch is, om overbelasting van systemen te voorkomen.

Het bedrijf van Mp3.com-oprichter Michael Robertson moedigt het massaal vullen van digitale kluizen sterk aan door een ranglijst te presenteren van klanten met het grootste aantal opgeslagen bestanden.