Het nieuwe project van Michael Robertson (eerder succesvol met Mp3.com en momenteel met Linspire) is woensdag online gegaan. De Amerikaan denkt met de site de muziekindustrie wakker te kunnen schudden, zo zegt hij tegenover Webwereld. Een los nummer gaat 88 dollarcent (0,69 euro) kosten, terwijl een compleet album voor nog geen zeven te koop is. Met 300.000 songs is de muziekwinkel niet de grootste, maar volgens Robertson wel uniek. De artiesten zijn niet afkomstig van de grote labels. Een belangrijk verschil met veel andere muziekwinkels is de afwezigheid van drm (digital rights management); mp3tunes levert alle muziek in open mp3-formaat. ´Drm is de grootste bedreiging voor consumentenrechten en open-source", meent Robertson. "Beveiligde wma-bestanden en iTunes werken bijvoorbeeld niet onder Linux." De aangeschafte muziek wordt aan het account van een klant toegevoegd, waardoor de song meerdere keren kan worden gedownload, zonder daarvoor extra te moeten betalen. "Je raak nooit muziek kwijt. Probeer dat eens met iTunes", aldus Robertson.

Geen respect

Robertson heeft weinig respect voor de huidige aanpak van de muziekindustrie, die de betalende klanten rechten ontnemen met behulp van drm. "Daar koop je geen muziek, maar huur je het", betoogt Robertson. "Als de muziekindustrie wil, bepalen ze niet alleen hoelang en hoe vaak je mag luisteren, maar kunnen ze de regels ook later aanpassen. Het is dus geen iTunes, maar TheirTunes." Hij begrijpt de houding van de muziekindustrie niet en wijst erop dat 98 procent van de omzet in de VS wordt gemaakt met de verkoop van cd's, die geen drm hebben: "Iedere song is illegaal te downloaden via peer-to-peer-netwerken. Dan moet je niet de betalende klant in de weg gaan zitten."

Mp3.com

Michael Robertson was eerder eigenaar van mp3.com en heeft sindsdien de verkoop van bedrijf de liefde voor digitale muziek niet verloren. Via het Linuxbedrijf Linspire leverde hij al een verzameling mp3's, terwijl hij een muziekapplicatie Lsongs liet schrijven waarvan de volgende versie deze week wordt getoond. Naast mp3music.com leveren overigens ook bedrijven zoals Emusic.com muziek in het open mp3-formaat.