De slepende rechtszaak tussen platenlabel EMI en MP3Tunes en zijn oprichter Michael Robertson heeft een climax bereikt. Na zeven jaar procederen oordeelt de jury dat Robertson 'moedwillig blind' is geweest voor de inbreuk door gebruikers van zijn diensten, en daarvoor dus aansprakelijk is.

MP3Tunes en Sideload

De Amerikaanse copyrightwet biedt een veilige haven voor hosters, maar die moeten wel meewerken aan notice & takedown verzoeken. Maar vooral Robertson's dienst Sideload, waarmee gebruikers muziekbestanden uit andere bronnen aan hun MP3Tunes-locker konden toevoegen, was tegen het zere been van EMI, en nu ook de jury.

Robertson begon in 2005 met MP3Tunes, maar werd in 2007 aangeklaagd. De zaak kende verschillende wendingen, maar de dienst ging in 2012 failliet. Overigens stelt de jury dat Robertson niet aansprakelijk is voor het niet verwijderen van bestanden uit de locker van gebruikers zelf, meldt Reuters. De komende dagen wordt de schadevergoeding bepaald.

Viacom vs YouTube

Opmerkelijk genoeg ging een andere beroemde en slepende copyrightzaak, tussen Viacom en YouTube, deze week als een nachtkaars uit met een schikking. Ook Viacom beschuldigde YouTube moedwillig de ogen te sluiten voor het uploaden van illegale content door gebruikers.