Oboe, zoals het systeem heet, geeft de muziekliefhebber onbeperkte opslagruimte. De collectie kan vervolgens via een webbrowser worden doorzocht en beluisterd.

Om de digitale kluis te vullen heeft het bedrijf een aantal plugin's geschreven. Zo is er ondersteuning voor iTunes en is er uitwisselingssoftware voor Linux, Windows en Mac OS X. Daarnaast is een plugin voor Firefox, die muziekbestanden op een webpagina detecteert en de gebruiker de mogelijkheid biedt deze met een druk op de knop aan het archief toe te voegen.

Jukebox in the sky juridisch omstreden

Michael Robertson van mp3tunes.com realiseert daarmee opnieuw zijn droom van de 'jukebox in the sky', die hij eerder vormgaf met zijn mp3.com. Toen werd zijn bedrijf door de muziekindustrie gebombardeerd met rechtszaken. De platenbazen waren het er toen niet mee eens dat klanten beveiligd naar muziek konden luisteren, waarvan was bewezen dat ze die bezaten. Uiteindelijk moest het bedrijf toen de handdoek in de ring gooien.

Toch denkt Michael Robertson dat het dit keer anders zal lopen. 'De kern van het probleem was toen dat wij alle cd's hadden gekocht en naar mp3-formaat hadden geript', vertelt Robertson tegenover Webwereld. 'Nu bieden we een archief voor klanten die hun eigen bestanden bij ons bewaren. Dat is een backup maken en dat is legaal.'

Open standaarden

De dienst is verder uniek, omdat de interfaces open zijn. Volgens Robertson wordt het dan straks ook mogelijk synchronisatie uit voeren met een mobiele telefoon, autoradio of andere apparaten. 'Iedereen is vrij een eigen toevoeging te maken.' De dienst wordt aangeboden als gratis service met beperkingen in de beschikbare bandbreedte voor het beluisteren van de muziek en de mogelijkheid om collecties te synchroniseren. Een betaalde versie kost 39,95 dollar per jaar en biedt onbeperkt gebruik.