Het is voor het eerst dat de MPAA organisaties aanklaagt die gebruik maken van Usenet om films te distribueren. Voor de brancheorganisatie van de filmindustrie is er geen verschil tussen sites die films aanbieden en sites die zoeken naar (auteursrechtelijk beschermde) films. Beiden dragen bij aan de illegale distributie van films, zo schrijft CNet.

"Het lamleggen van dit soort netwerken is een belangrijke stap om het piraterijtij te keren", aldus John Malcom van de MPAA. De organisatie begeeft zich op lastig terrein, aangezien zoekmachines zoals Google en Yahoo ook gebruikt kunnen worden om films te vinden.

Volgens de Digital Millennium Copyright Act (DMCA) kunnen zoekmachines niet aansprakelijk worden gesteld voor de zoekresultaten die zij presenteren. De eigenaar van de zoekmachine mag echter niet moedwillig linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal. Tevens mag er niet aan verdiend worden. Daarnaast moet de zoekmachine snel de resultaten verwijderen, wanneer rechthebbenden daar om vragen.

De volgende sites zijn aangeklaagd door de MPAA: Torrentspy, Isohunt, Bthub, Torrentbox, Niteshadow, Ed2k-it, Nzb-zone, Binnews en Dvdrs.

Fred von Lohmann van de Electronic Frontier Foundation (EFF) wijst erop dat er in Amerika geen jurisprudentie is wat betreft het linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal. In het verleden zijn er wel rechtszaken geweest, maar deze zijn altijd voortijdig geschikt, aldus Von Lohmann.