Microsoft heeft een verklaring uitgegeven waarin het bedrijf bevestigt dat de veiligheid van Xbox Live-gebruikers een eerste prioriteit is. Ook verklaarde Microsoft nauw samen te werken met de internationale autoriteiten, met als doel de bescherming van minderjarigen verder te vergroten.

"Veiligheid, en dan vooral de online veiligheid van minderjarigen, is een eerste prioriteit voor Microsoft. We hebben er dan ook voor gezorgd dat Xbox Live voorzien is van middelen waarmee ouders de activiteiten van hun kinderen tijdens het spelen in de gaten kunnen houden", verkaart Microsoft. "Xbox Live wordt gereguleerd door onze gebruikersvoorwaarden en huisregels, die illegale activiteiten verbieden."

Begin januari werd een 26-jarige Amerikaan gearresteerd op verdenking van misbruik van een 14-jarige jongen. De zaak kwam aan het licht toen de jongen zijn relatie bekende tegenover zijn moeder, aldus Mercury News. De man heeft in oktober contact gelegd via Xbox Live, een online gemeenschap waarin gamers met elkaar kunnen spelen en communiceren middels headsets. Dit escaleerde tot het uitwisselen van e-mails en webcam-contact.

De man wordt ervan beschuldigd obscene foto's van zichzelf te hebben verstuurd naar de jongen. De tiener gaf uiteindelijk zijn telefoonnummer en adres aan de 26-jarige, waarna een ontmoeting in Santa Rosa Park, Californië, volgde. Tijdens dit contact heeft het vermeende misbruik van de jongen plaatsgevonden.