Met de gebruikelijke tamtam presenteerde het softwarebedrijf dinsdag in Haarlem Windows Media Center Edition 2005 in de Nederlandse versie. In de Verenigde Staten is deze software al langer in gebruik. Voornaamste verschil met de Amerikaanse editie is, naast uiteraard de taal, de lokale elektronische programmagids.

Gebruikers van de software kunnen hiermee één week van tevoren programma's van de publieke omroep programmeren en twee weken vooraf die van de commerciële. Dit gaat met enkele eenvoudige handelingen via de bijgeleverde afstandsbediening.

Het idee is om de computer in de woonkamer te krijgen en het apparaat te laten functioneren als entertainment-centrum. Door over Windows XP een nieuwe grafische schil te leggen, kan via de afstandsbediening toegang worden verkregen naar de tv-zenders, radio, foto's, video's en muziek.

Een van de mogelijkheden is om twee tv-programma's tegelijk te bekijken, te pauzeren en digitaal op te nemen. Microsoft ziet apparaten met Media Center Edition als pc, spelcomputer, tv, digitale videorecorder, dvd-speler, hifi-systeem en digitaal fotoalbum in één.

De software zal niet los te verkrijgen zijn, maar alleen in combinatie met nieuwe hardware. Deze kan de vorm aannemen van een traditionele pc (zoals de HP Media Center m1190) of van consumentenelektronica, zoals het apparaat van Quibus.

Michel van der Bel, directeur van Microsoft Nederland, heeft hoge verwachtingen van de nieuwe software. "Binnen twee jaar zal 30 tot 40 procent van alle nieuwe pc's in Nederland deze software hebben."