CP/M-ontwikkelaar Digital Research klaagt al dertig jaar dat Microsoft zijn besturingssysteem heeft gejat, maar uit analyse zou blijken dat MS-DOS is gebouwd op een eigen ontwerp. Onderzoeker Bob Zeidman vergeleek met zijn eigen analysetool CodeSuite de basiscode van beide systemen en concludeert dat CP/M en MS-DOS weinig gemeen hebben.

'MS-DOS gestolen'

Het verhaal dat Microsoft DOS schaamteloos jatte doet al meer dan dertig jaar de ronde. IBM nam in 1981 een licentie op MS-DOS nadat een deal met CP/M-ontwikkelaar Digital Research mislukte. Volgens deze ontwikkelaar had Bill Gates een licentie op CP/M en waren voorloper QDOS en Microsoft's MS-DOS niets meer dan veredelde kopieën van het besturingssysteem van Digital Research.

Het kwam overigens nooit tot een rechtszaak. Alleen QDOS- ontwerper Tim Paterson klaagde CP/M-ontwikkelaar Gary Kidall aan wegens smaad, maar een rechter verwierp deze klacht. Dit gaf het verhaal dat QDOS inderdaad een kopie was een nieuwe impuls. Het verhaal blijft leven in de ict-wereld.

Er was overigens wel een rechtszaak tussen Microsoft om CP/M's opvolger DR-DOS, dat ironisch genoeg weer was gebaseerd op MS-DOS. Windows zorgde voor foutmeldingen als gebruikers het alternatief gebruikte en Caldera, dat DR-DOS in '96 kocht, sleepte Microsoft daarom voor de rechter. Beide partijen troffen uiteindelijk een schikking.

Code vergeleken

Een analyse van CodeSuite moet een einde maken aan de hele onverkwikkelijke zaak. Het programma vergelijkt de twee codes en laat gebruikelijke bibliotheken buiten beschouwing. “Als twee broncodes worden gevonden die nergens anders bestaan, is het programma duidelijk gekopieerd", stelt Zeidman.

CodeSuite vond echter geen unieke codes die in beide besturingssystemen bestaan. Zeidman groef dieper en beschrijft dat steeds als hij dacht een aanwijzing van kopiëren had gevonden, hij stuitte op een doodlopend spoor. “QDOS is absoluut niet gekopieerd van CP/M en ook MS-DOS is niet gekopieerd", stelt Zeidman.

Update 20 augustus: IEEE Spectrum heeft nu bij de publicatie aangegeven dat onderzoeker Bob Zeidman in dienst is van Microsoft. Ook doet hij een aantal twijfelachtige beweringen over CP/M-maker Gary Kidall. Voor de hele geschiedenis over CP/M, Kidall, MS-DOS en Bill Gates, lees ons achtergrondverhaal van 8 augustus.