"We zijn veel minder tegen open-source dan mensen denken", vertelt Pesch in een gesprek met Webwereld. Als Platform Strategy Manager is Pesch regelmatig terug te vinden op evenementen en forums die rond open-source draaien. "Je ziet dat de hype rond open-source langzaam verdwijnt en de discussie minder op basis van emotie wordt gevoerd."

"Klanten vragen om formaten als Openxml en ODF. De binaire bestandsformaten barsten uit hun voegen. Xml is de toekomst op het gebied van compatibiliteit, functionaliteit, snelheid en uitbreidbaarheid. Overheden willen bijvoorbeeld hun eigen schema's kunnen gebruiken", vervolgt Pesch.

Pesch bezweert dat het bedrijf geen rare sprongen maakt om standaarden deels open te maken. "Openxml is vrij te gebruiken en er rust een patentvrijwaring op, net als bij ODF. Iedereen kan er dus mee aan de slag. Microsoft heeft ook helemaal geen probleem met open standaarden. Om wantrouwen te voorkomen laten we de ODF Converter bewust door een externe partij ontwikkelen, zodat mensen niet achteraf gaan roepen dat wij bewust de boel verminken of iets dergelijks. Als de converter af is laten we het door twee verschillende bedrijven testen, wat eigenlijk overkill is, maar we willen de kwaliteit bewaken."

Linux

Pesch: "Natuurlijk concurreren wij op bepaalde gebieden met open-sourcesoftware. Linux versus Windows, Sql versus Mysql, maar op een heleboel gebieden ook niet. ODF is voor ons geen issue omdat het niet concurreert met onze activiteiten. Zowel ODF als Openxml zijn twee echt open standaarden die gebruikt kunnen worden in Word Perfect, Open Office, Star Office en Microsoft Office. De klant kan vervolgens zelf bepalen welke standaard voor hem het meest geschikt is."

"Vergeet niet dat Microsoft groot is geworden door vrijheid", stelt Pesch. "Als je in de mainframe-tijd IBM-hardware kocht, moest je ook IBM-software hebben. Sterker nog: wie wilde printen moest een IBM-printer hebben, een pure lock-in. Op de pc kan elk besturingssysteem draaien. Wel hebben we zelf in de loop der jaren een lock-in gecreeerd met bestandsformaten. Mede daarom hebben we 16 mei 2006 de bestandsdocumentatie van de binaire bestandsformaten vrijgegeven en zijn we nu bezig met open standaarden."

Pesch haalt uit naar zijn concurrenten die in zijn ogen pretenderen voor open-source te zijn. "Als IBM inderdaad zo'n groot liefhebber is van open-source, waarom maken ze DB2 dan niet open-source? Waarom is Java van Sun nog altijd niet open-source? Dat IBM 500 van zijn 30.000 patenten per jaar vrijgeeft klinkt leuk, maar het gaat om technologien zoals tekst-to-speech. Producten waar ze geld mee verdienen geven ze echter niet vrij, zoals Tivoli of Websphere. Ze ondersteunen Linux om hun hardware te kunnen verkopen. Let maar op: ook de databasesoftware van Oracle wordt de komende tien jaar niet open-source. Kijk ook naar SAP, die een van hun producten open-source heeft gemaakt omdat toch niemand het kocht om zo in dat segment een hap uit Oracle's marktaandeel te kunnen nemen."

Niet welkom

Pesch signaleert een veranderende houding in de open-sourcegemeenschap. "Vroeger was Microsoft simpelweg niet welkom op open-sourcebijeenkomsten. De discussie is nu genuanceerder en bevat minder emotie. De hype is weg. Ik probeer altijd te benadrukken dat mensen verder moeten kijken dan de aanschafkosten. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar gebruikersacceptatie. Als iemand op een kantoor een document niet kan openen als gevolg van compatibiliteitsproblemen, wordt de hulp van collega's ingeroepen. Op een bedrijf met 2.500 werkplekken kan dat jaarlijks 6 miljoen euro aan gemiste productiviteit kosten."

Microsoft ziet open-source in bepaalde gebieden als een toevoeging op de producten die ze reeds aanbiedt. "Zoals inderdaad een ODF-converter voor Office 2007", beaamt Pesch. "Wij hanteren een ander businessmodel. Maar we zijn wel bezig sommige zaken meer open te stellen. Kijk maar eens op Codeplex. Daar vind je minstens twintig projecten van Microsoft die open-source zijn."

Dat het bedrijf het nooit bij iedereen goed kan doen, is nu eenmaal een feit. Pesch: "Er zullen altijd mensen zijn die liever andere producten gebruiken om welke reden dan ook. Tevens zullen er altijd paranoide mensen zijn. Denk maar aan het voorval waarbij men dacht dat wij een achterdeur in Windows hadden gebouwd voor de Amerikaanse National Security Agency (NSA) omdat er een library op de pc aanwezig is genaamd nsa.dll. Dat staat echter voor Network Services Architecture."

Aanvulling: De conspiracy was niet zozeer over een NSA.dll maar over een NSA key die aangeroepen zou zijn door een advapi.dll.