In het artikel stelt de auteur: "Wie denkt dat Windows makkelijk ODF-bestanden opent en bewaart zit er naast." Groklaw baseert zich op een blogposting van Rob Weir. Hij heeft een document aangemaakt in Openoffice.org en deze geconverteerd naar een doc-bestand en geopend in Office 2007 bèta 2. De resultaten zijn 'goed, maar niet perfect'.

Naar aanleiding van Weir's bevindingen is Groklaw dieper op de materie ingegaan. "Je kan niet een bestand 'Opslaan als ODF'", stelt de auteur. "De optie is niet in het menu en er zijn geen sneltoetsen voor. Je krijgt bijna de indruk dat Microsoft niet wil dat wij ODF gaan gebruiken."

"Wat Groklaw niet vermeldt is dat Rob Weir voor IBM werkt", pareert Stephen McGibbon van Microsoft tegenover Webwereld. "Zoals ik op mijn eigen blog al aangaf is de optie 'Opslaan als ODF' nog grijs. Het was reeds aangekondigd dat deze functie pas later geïmplementeerd zou worden."

"Zowel Sun als IBM schetsen een beeld dat ODF-bestanden aangemaakt door Office niet door andere software dan die van Microsoft geopend kan worden", vervolgt McGibbon. "De ODF-plugin staat op Sourceforge en is voorzien van de BSD-licentie. Het staat Sun en IBM vrij om er aan bij te dragen."

Default

"Overigens is het opslaan in ODF reeds behandeld op Brian Jones' blog", vertelt McGibbon. Jones is Program Manager Office bij Microsoft en schrijft op 11 juli op zijn blog: "De optie om documenten op te slaan in ODF komt gewoon in het Bestand-menu, evenals pdf en xps. Sterker nog, als je het echt hardcore wilt, kan je met behulp van het Office Object Model ODF als default instellen."

"Uiteraard zullen er ook andere vertaal- en view-applicaties komen voor ODF", voorspelt McGibbon. "Dat is alleen maar een goede zaak."