Volgens het nieuwe boek, Opening the Xbox: Inside Microsoft's Plan to Unleash an Entertainment Revolution, had Bill Gates ruim twee jaar terug maar liefst 25 miljard dollar over voor de Japanse consolebouwer.

Het grote plan achter de koop: Nintendo zou de plannen voor de GameCube moeten laten vallen. Dat zegt Minoru Arakawa, Nintendo's grote baas in de Verenigde Staten, in het boek. Hij wordt geciteerd: "We wisten niet precies wat we ervan moesten denken toen Microsoft het bod deed. Ik was verrast, want we hadden het geld niet nodig. Ik dacht dat het een grap was."

Volgens de auteur van het boek hebben de twee partijen zo'n zes of zeven keer rond de tafel gezeten, in de winter van 1999. Naar blijkt vond Hiroshi Yamauchi, CEO van Nintendo, het idee maar niets - waarna de onderhandelingen in januari 2000 werden gestaakt.

"Onze mogelijkheden om onafhankelijk te blijven stonden buiten kijf dankzij onze financiële status. Het bleek dat onze doelstellingen en die van hen niet overeenkwamen", aldus Arakawa, geciteerd door GameCube Europe.

Volgens het boekwerk zijn Microsoft en Nintendo na het stuklopen van de gesprekken op vriendschappelijke basis uit elkaar gegaan.