Het nieuwe beleid is in Lissabon tijdens het Government Leaders Forum aangekondigd door Brad Smith, een topadvocaat van Microsoft. Microsoft haalde eind vorig jaar het MSN Spaces-weblog van Zhao Jing (ook wel bekend als Michael Anti) offline. Hierop kreeg de softwaremaker veel kritiek, zelfs van eigen medewerkers, omdat de actie zou indruisen tegen de vrijheid van meningsuiting.

"We zullen alleen optreden als we dat wettelijk verplicht zijn", vertelt Smith nu over de nieuwe regels. Als er al tot censuur wordt overgegaan, dan zal de informatie alleen in dat betreffende land worden geblokkeerd.

Microsoft legt op dit moment de laatste hand aan deze technologie waarbij weblogs per land kunnen worden geblokkeerd. "De site zal dan nog buiten dat land toegankelijk zijn", aldus Smith. Nadat een weblog is geblokkeerd, zal Microsoft de beheerder ervan op de hoogte stellen.

De aankondiging van het nieuwe weblogbeleid komt vrij onverwacht. Een Ierse mensenrechtenorganisatie, die ook in Lissabon aanwezig was, reageert in ieder geval positief op het nieuwe MSN Spaces-beleid.