Microsoft onthulde gisteren de plannen voor MSN Book Service die in de eerste helft van 2006 live moet gaan. "Het gaat om boeken waar geen auteursrecht op rust", vertelt Danielle Tiedt van MSN. Het gaat daarbij om boeken gepubliceerd voor het jaar 1923. Microsoft is gewaarschuwd: de concurerende dienst van Google ligt momenteel onder vuur, juist vanwege auteursrechten.

Desondanks is MSN wel in gesprek met bibliotheken en uitgevers wat betreft boeken waar wel auteursrecht op rust. De zoekmachine hoopt dergelijke boeken in de tweede helft van 2006 online doorzoekbaar te kunnen aanbieden.

Microsoft kondigt tevens aan dat het zitting neemt in de Open Content Alliance (oca). Deze alliantie bestaat uit bedrijven die een digitaal archief willen opzetten, zonder dat de auteursrechten bij één enkele partij liggen. Naast Microsoft zijn ook onder andere Adobe, HP en Yahoo lid van de oca. "De content die de oca digitaliseert moet terug te vinden zijn via MSN Search", aldus Tiedt.

De toekomstige dienst wordt vooralsnog gratis aangeboden. Eventueel komen er betaalde, additionele diensten. Tiedt noemt een voorbeeld: "Een additionele dienst zou kunnen zijn dat je een pagina uit een boek bekijkt en hierover discussieert met vrienden via bijvoorbeeld MSN Messenger of Hotmail."