MSN is onverbiddelijk wanneer Chinese bezoekers termen als 'Taiwan independence' of 'demonstration' gebruiken, zo meldt de Financial Times. Zij krijgen de melding: "Dit onderdeel bevat verboden taalgebruik. Verwijder deze verboden teksten alstublieft."

Het verbod op gebruik van dergelijke woorden is een knieval van Microsoft voor de Chinese autoriteiten. De Chinese overheid stelt alles in het werk om het online politieke debat over gevoelige onderwerpen, zoals de positie van de 'afvallige provincie' Taiwan of de verboden Falun-Gong sekte, in de kiem te smoren.

Vorige week werd bekend dat Chinese webloggers en beheerders van websites zich moeten laten registreren bij de overheid. Doen zij dit niet, dan lopen zij de kans dat hun site offline wordt gehaald.

Microsoft is niet het enige westerse it-bedrijf dat buigt voor de Chinese censuur. Zo bleek in september vorig jaar dat Google de resultaten van zijn nieuwssite afstemt op de wensen van de Chinese overheid. Google toont geen zoekresultaten van sites die in China verboden zijn.

Overigens staat MSN Spaces ook in de rest van de wereld het gebruik van bepaalde woorden niet toe. Woorden als 'whore' en 'Lolita' mogen niet worden gebruikt bij het kiezen van een naam voor een weblog bij MSN Spaces.