De login-mogelijkheid op chat binnen Facebook is toegevoegd in de nieuwe bèta voor het Windows Live Essentials-pakket. Die software is een verzameling gratis aanvullingen voor Windows en omvat online-applicaties als Messenger, Mail, Sync en Photo Gallery.

Verdergaande integratie

De tweede bèta van Live Essentials is net uit en bevat verbeteringen voor de stabiliteit en het prestatieniveau, meldt technieuwssite Ars Technica. De eerste bèta bevatte al een 'halve aansluiting' op Facebook: een zogeheten social view die Messenger-gebruikers de status-updates van Facebook-gebruikers liet bekijken in Microsofts chatprogramma.

De Facebook-aansluiting voor chat wordt geleidelijk uitgerold. Microsoft wil de eigen Windows Live Messenger-servers niet overbelasten. De integratie is nu beschikbaar in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Rusland en Brazilië. Andere landen volgen. Het is nog onbekend wanneer en in welke volgorde.

Miljoenenmarkt

Microsoft zegt wereldwijd 299 miljoen actieve Messenger-gebruikers te hebben en daarmee de grootste instant messaging-dienst te zijn. Deze claims zijn gebaseerd op metingen door marktonderzoeker Comscore gedaan in maart dit jaar.

Facebook telt zo'n 500 miljoen gebruikers. Microsofts eigen pogingen voor een sociaal netwerk, waaronder Windows Live Spaces, zijn niet aangeslagen. Het teamblog voor dat sociale netwerk is laatst bijgewerkt in april vorig jaar. Dat blog is opgegaan in het Windows Live-teamblog, dat zelf in mei dit jaar ook is opgeheven.

Outlook ging voor

Microsoft heeft zijn veelgebruikte mailprogramma Outlook al voorzien van aansluitmogelijkheden voor sociale netwerken en andersoortige communicatiemiddelen. Dat betreft naast LinkedIn sinds kort ook Facebook en het eigen MSN.

Dit geldt niet alleen voor de nieuwste versie van Outlook die zit in Office 2010. Voorgangers Outlook 2003 en 2007 kunnen ook aanhaken op die externe diensten. De integratie gebeurt namelijk via een aparte tool: de 'social connector'.