Net als met Google Maps kunnen gebruikers met Virtual Earth bepaalde diensten vinden door een plaatsnaam of zoekwoord zoals restaurant of hotel in te tikken. Er zijn niet alleen plattegronden maar ook luchtfoto's te bekijken.

In tegenstelling tot Google Maps, dat in februari werd uitgebracht, kunnen gebruikers van Virtual Earth zichzelf op de kaart zetten als zij gebruikmaken van wifi. Met de functie 'Locate me' zoekt de dichtstbijzijnde wifi-hotspot de persoon op en wijst deze op de kaart aan. Hierbij moet de gebruiker wel de zogenoemde Microsoft Location Finder-software installeren.

Volgens Joseph Laszlo van Jupiter Reserach is deze wifi-mogelijkheid in Virtual Earth vooral handig voor mensen die Virtual Earth met een handcomputer of smartphone gebruiken.

Virtual Earth is in deze eerste versie vooral bruikbaar voor de Verenigde Staten. In een later stadium zal het internationaal worden uitgebreid, zo vertelt Mark Law, product manager van Virtual Earth. De nieuwe dienst werd in mei voor het eerst aangekondigd. In september wordt een nieuwe versie verwacht.

Helemaal nieuw is het concept van luchtfoto's en satellietbeelden overigens niet voor Microsoft. Het bedrijf maakt al tien jaar gebruik van satellietbeelden met zijn producten TerraServer en Mappoint.