Volgens Andrea Wigman, woordvoerster van MSN Nederland, gaat het helemaal niet om een vernieuwing van Hotmail, zoals de website Betanews meldt. "Het klopt dat een aantal bètatesters deze week is begonnen met het testen van een nieuwe webmaildienst, maar dit heeft niets met Hotmail te maken. Microsoft test op dit moment een incubation mailservice. Dit een webmailconcept dat helemaal vanaf de grond nieuw is opgebouwd."

De nieuwe dienst moet webmail sneller, veiliger en eenvoudiger maken. Hoe dat gebeurt, blijft echter nog onduidelijk.

Een klein groepje bètatesters uit de VS en het Verenigd Koninkrijk probeert op dit moment de dienst uit. "Ze zijn toevallig ook Hotmail-gebruikers. Misschien dat daardoor de verwarring komt dat Hotmail vernieuwd wordt", aldus Wigman. Het ligt echter wel voor de hand dat vernieuwingen die nu getest worden op termijn in Hotmail worden geïntroduceerd.

Vernieuwingen

De verbeteringen aan Hotmail houden volgens Betanews in dat de e-maildienst een nieuwe interface krijgt. Ook zal in de nieuwe Hotmail de inbox automatisch worden ververst en komt er een previewscherm waarmee gebruikers e-mail kunnen lezen en beantwoorden zonder hun inbox te verlaten.

Verder zou de upgrade van Hotmail betekenen dat gratis gebruikers een mailbox van twee gigabyte krijgen. Volgens Betanews is bij enkele gebruikers de capaciteit al uitgebreid.

"Bij het testen krijgen de proefpersonen twee gigabyte aan opslagcapaciteit, maar dat wil niet zeggen dat de mailbox van gratis Hotmail-gebruikers ook tot 2 GB wordt vergroot", aldus MSN Nederland.

Tot slot wordt ook de antispamtechnologie Sender ID aan Hotmail toegevoegd. De ontvangende kant van de mailservers moet zodanig worden ingesteld dat deze bij 'binnenkomst' van een mailtje verifieert of het bewuste mailadres gekoppeld is aan het ip-adres van de afzender. Dit moet spam en phishing tegengaan.