Het initiatief is de tweede Nederlandse MTV-zender. MTV Brand New Digital TV zal 24 uur per dag, 7 dagen per week uitzenden en legt de nadruk op het 'spotten van nieuwe en 'cutting edge' artiesten', aldus MTV Benelux.

'TV Brand New Digital TV is er voor de gepassioneerde muziekliefhebber die graag verrast en geïnspireerd raakt door originele en grensverleggende muziek', zo meldt de muziekzender. Er zal vooral aandacht worden besteed aan genres als Alternative, Rock, Dance, Hip Hop.

De nieuwe zender gaat op 1 augustus om 12:00 uur van start en is te ontvangen via digitale televisie. Het nieuws van de nieuwe MTV-zender in Nederland komt daags nadat de Engelse en Ierse tak van het muziekstation een nieuwe website aankondigde, Flux, met een bijbehorende tv-zender. Gebruikers kunnen kiezen welke videoclips worden afgespeeld en ook hun eigen clips uploaden. Daarnaast kunnen ze sms-berichten versturen die op het scherm verschijnen tijdens uitzendingen, en met elkaar communiceren met behulp van avatars.

De Flux-site gaat net als de digitale Nederlandse zender op 1 augustus de lucht in, de Flux-uitzendingen op televisie beginnen op 6 september, zo meldt The Washington Post. MTV wil met de interactieve initiatieven de aansluiting met tieners behouden, de belangrijkste doelgroep van de zender.