Door de maatregel van rechter Lowell Reed kan justitie in de Verenigde Staten tot zeker 4 december geen gebruik maken van de Child Online Protection Act. De wet zet maximaal zes maanden cel en een boete van 100.000 gulden op het opzettelijk verspreiden van materiaal (beelden en teksten) die schadelijk kunnen worden geacht voor kinderen.

De censuurwet werd in oktober bekrachtigd door de Amerikaanse president Clinton – enkele dagen nadat hij zelf uitgebreid in het nieuws was gekomen door het schandaal met Monica Lewinsky. Iemand die een homepage zou maken over de presidentiële 'ongepastheden' met de stagiaire zou op basis van de Child Online Protection Act kunnen worden vervolgd, menen juridische deskundigen.

De wet is vrijwel onmiddellijk aangevochten door meer dan 16 organisaties voor burgerlijke vrijheden en door uitgevers.

Die kregen vorig jaar het Hooggerechtshof zo ver dat deze een streep haalde door de voorganger van de Child Online Protection Act. De Communications Decency Act stelde een verbod op alles wat als onzedelijk en onfatsoenlijk kon worden bestempeld, met name voor kinderen. In de nieuwe wet is deze omschrijving beperkt tot de omschrijving 'schadelijk voor minderjarigen'.

De tegenstanders van de nieuwe wet vinden ook die termen nog steeds te vaag en vrezen dat zelfcensuur zal leiden tot een verschraling van het informatie-aanbod op Internet en inperking van het grondwettelijke recht op vrije meningsuiting.