De wet moeten worden aangepast zodat internetproviders medeverantwoordelijk worden voor piraterij van hun abonnees. Daarvoor pleit de Australische tak van News Corp, meldt The Register. Miljardair Rupert Murdoch zwaait nog altijd de scepter bij het media-imperium.

Opmerkelijk is dat de lobby om de wet aan te passen plaatsvindt in de context van onderhandelingen van een internationaal verdrag, in dit geval tussen Australië en Zuid-Korea. Dergelijke verdragen, zoals ook het cruciale handelsverdrag TTIP, waarover momenteel tussen Europa en de VS wordt onderhandeld, kunnen in één klap alle deelnemers dwingen hun wetten en regels aan te passen.

Wel/niet aansprakelijk

In Australië is een lang juridisch gevecht gevoerd over de aansprakelijkheid van internetproviders. De Hoge Raad concludeerde uiteindelijk: nee, die zijn niet aansprakelijk voor piraterij van hun abonnees. Isp's genieten als tussenpersoon in principe een vrijwaring tegen claims, zij zijn doorgeefluik van data. Maar auteursrechtenorganisaties, zoals ook BREIN in de zaak over de Pirate Bay-blokkade, stelt dat isp's piraterij faciliteren, soms zelfs aanmoedigen en er bovendien van profiteren.