Welke technologie leidt het eind van onze soort in, vroeg Bruce Schneier zich onlangs nog af. En wie haalt de trekker al dan niet per ongeluk over? Tesla-koning en futuroloog Elon Musk is bang dat het zijn goede vriend Larry Page zal zijn. Zijn Google zou maar zo eens een robotleger kunnen ontwikkelen die de mensheid vernietigt, zegt Musk in een nieuwe biografie die later deze week uitkomt.

Page bezorgt nachtmerrie

Dat idee komt niet geheel uit de lucht vallen. Musk waarschuwt al een tijdje dat kunstmatige intelligentie ons gaat vernietigen, een duister toekomstbeeld dat al eerder en separaat is geschetst door onder anderen Stephen Hawking en Bill Gates. Tel daarbij op dat Google stevig investeert in militaire robots en je hebt de ingrediënten van een huiveringwekkende koortsdroom.

Het enge ervan is volgens Musk juist dat de Google-baas geen snoodaard is, maar vol goede (don't be evil) bedoelingen aan de slag is met kunstmatige intelligentie. Page zou zo maar eens per ongeluk iets kwaardaardigs kunnen ontwikkelen, meent hij. Een vloot van Google-bots zou de mensheid naar zijn onvermijdelijke einde brengen - iets waar huisluddiet en Computerworld-columnist Robert X. Cringely al tijden voor waarschuwt.