De gratis versie met advertenties is nu zonder invivitatiecode bruikbaar. Ook is er de keuze uit advertentievrije abonnementen. Het 'unlimited' abonnement kost 5 euro per maand en een 'premium' abonnement is 10 euro per maand en maakt ook offline en mobiel gebruik mogelijk.

Spotify meldt dat het overeenkomsten heeft met de vier grote muzieklabels (Universal, Sony, EMI en Warner) en duizenden kleinere labels, waaronder Nederlandse. Zo is de volledige catalogus van het label Excelsior (Spinvis, Moss) beschikbaar. Spotify heeft later vandaag een "exclusieve pre-release" van het nummer "Schouder aan Schouder" van Guus Meeuwis en Marco Borsato.

Licentie-overeenkomst

Buma/Stemra heeft vlak voor de introductie van Spotify nog een licentie-overeenkomst gesloten met de streamingdienst. Hein van der Ree, directievoorzitter van Buma/Stemra zegt dat belangrijk is dat muzikanten en componisten "de goede beloning" krijgen voor hun werken. Een week geleden meldde Buma/Stemra dat het nog onderhandelde met Spotify.

Over de duur en de vorm van de licentie wil Buma/Stemra weinig inhoudelijke mededelingen doen. Wel zegt de organisatie dat er rekening gehouden wordt met het verdienmodel van Spotify.

Licentiemodel

Buma/Stemra zal niet sec de kosten per gestreamd liedje in rekening te brengen, aldus marketingmanager Antoinette de Ridder. "De licentiekosten zijn gebaseerd op de abonnementen- en de advertentie-inkomsten. Het is een combinatie van die factoren met een minimum."

Spotify heeft meer dan vijf miljoen gebruikers. Maar een klein deel daarvan, enkele honderdduizenden, heeft besloten te betalen voor een premiumaccount. Om die reden is er in sommige landen een invitatiecode nodig om de gratis versie te gebruiken. Gebruikers kunnen ook losse betaalde liedjes via Spotify downloaden door links naar de downloadsite 7Digital.

Update: Meer toelichting op de licentie-overeenkomst door Buma/Stemra.