Rechtenorganisatie Buma/Stemra bevestigt dat de gesprekken met Spotify nog lopen. De woordvoerster kan niet direct aangeven hoe lang die onderhandelingen al lopen en of ze dicht bij de afronding zijn. Spotify-woordvoerster Sofie Grant reageert op vragen van Webwereld enkel met de mededeling dat het Zweedse bedrijf "bevestigt dat het binnenkort naar Nederland komt".

Voorbarig?

Vorige week meldde Spotify nog dat het medio mei de deuren zou openen voor Nederlandse consumenten. Het gaf toen wel aan dat de onderhandelingen met Buma nog niet waren afgerond. Dat zijn ze nu ook nog niet. Het is niet bekend of er een kink in de kabel is geweest, waardoor er sprake zou zijn van uitstel.

Tegenover VPRO's popportal 3voor12 stelt Spotify dat er absoluut geen sprake van uitstel is. Alleen is de datum voor de lancering van de p2p-streaming dienst nog niet vastgesteld. Eerder noemde het bedrijf zelf 18 mei als startdatum voor de Nederlandse markt, later bleek de startdatum nog niet concreet.

Noch Spotify noch Buma wil - of kan - een schatting geven wanneer de gesprekken over licentierechten voor de Nederlandse markt rond zijn. 3voor12 meldt - op basis van de Nederlandse nieuwssite Entertainment Business - dat er over twee weken meer duidelijkheid komt. Dat betekent niet dat de deal dan al rond zou zijn.

Business model

Woordvoerster St├ęphanie Aukes van Buma kan dit niet bevestigen. Zij laat wel weten dat de rechtenorganisatie veel van dergelijke onderhandelingen voert, met vele partijen. "Zeker enkele tientallen." De bedrijven waar Buma mee praat, hebben uiteenlopende businessmodellen, vertelt Aukes. Zij noemt Spotify wel "redelijk uniek".

Het businessmodel is ook van belang voor de onderhandelingen met Buma, dat de belangen van muziekauteurs behartigt. Daarnaast heeft de muziekrechtenwaakhond ook al gesprekken lopen met tientallen websites die muziek aanbieden, al dan niet als stream.

Abonnementsvorm

Spotify biedt voor een vast bedrag per maand (ongeveer tien euro) onbeperkt luisteren naar muziek, zonder reclame erbij. In sommige landen biedt Spotify ook de mogelijkheid om gratis te luisteren in ruil voor reclame. De dienst werkt niet alleen op de computer, maar heeft ook mobiele applicaties.

De meeste grote muziekmaatschappijen doen mee met Spotify, dat miljoenen liedjes in zijn catalogus heeft. Alternatieve muziekdiensten, zoals Last.fm, Grooveshark, Pandaro Radio en vele anderen, hebben ook catalogi met miljoenen muzieknummers te hebben.