De verkoop van muziekdownloads steeg in de eerste zes maanden tot 1,5 miljoen nummers. In dezelfde periode gingen er 1,1 miljoen cd-singles over de toonbank bij de cd-winkel. Het is voor het eerst dat er meer downloads dan cd-singles worden verkocht. Dat blijkt uit cijfers van de brancheorganisatie voor de entertainmentindustrie (NVPI) en Gfk Benelux. Geschat wordt dat er dit hele jaar ongeveer vier miljoen nummers bij Nederlandse downloaddiensten zullen worden verkocht.

De omzet van cd-singles is nog wel hoger dan bij downloads, al liep dit in het afgelopen jaar met bijna 20 procent terug van 5,6 miljoen tot 4,5 miljoen euro. Voor muziekdownloads wordt gemiddeld een euro per stuk betaald. De best verkochte tracks waren van Anouk ('Girl' en 'Lost').

Het aantal cd's (albums) daalde met 32 procent tot 8,9 miljoen verkochte exemplaren. De omzet bedroeg in het eerste halfjaar 114 miljoen euro. Dat is ruim 20 procent minder dan een jaar daarvoor.

Er zit nog altijd een stijgende lijn in de verkoop van dvd's, aldus de NVPI. Dit wordt mede veroorzaakt door prijsdalingen. Een dvd kostte in het eerste halfjaar gemiddeld 12,49 euro. Een jaar eerder was dat nog 14,36 euro. De omzet uit de verkoop van dvd's daalde van 148,2 miljoen euro tot 147,7 miljoen euro.