Volgens de muziekindustrie is het aantal betaalde downloads in het eerste halfjaar verdrievoudigd. Al geruime tijd wordt er geklaagd over de financiële schade die de muziekbranche ondervindt van mensen die muziek gratis downloaden. Volgens een studie van de Brit Paul Brindley is juist het tegendeel waar.

Internetters die geregeld gratis muziek downloaden geven gemiddeld 5,52 pond (ca. 8 euro) per maand aan legale muziekdiensten uit. Bij andere muziekfans ligt dit op gemiddeld 1,27 pond (1,80 euro) per maand, zo stelt Brindley tegenover BBC News.

Volgens de onderzoeker is het is een mythe dat downloaders juist minder geld aan gelicenseerde muziek uitgeven. "De hardcore fans zijn extreem enthousiast over de betaalde diensten als ze maar goed zijn."

De Britse muziekindustrie BPI heeft de onderzoeksresultaten positief ontvangen, maar plaatst ook vraagtekens. "Het is bemoedigend dat veel muziekdownloaders beginnen met het gebruik van legale diensten. Maar onze zorg is dat zij over het algemeen minder aan muziek uitgeven, dat is keer op keer uit onderzoek gebleken", aldus een woordvoerder van de BPI.

Niet alleen geven downloaders meer geld uit aan betaalde muziekdownloads, ook is er grote interesse in het kopen van mp3-spelers. Een derde van de zeshonderd ondervraagden zegt een mp3-speler te willen aanschaffen. 8 Procent overweegt een mp3-telefoon te kopen.

Volgens Brindley moeten muziekdiensten hun horizon verbreden en ook muziekdownloads voor mobiele telefoons aanbieden en uitwisseling tussen de pc en mp3-speler mogelijk maken. Ruim een op de drie (38 procent) heeft interesse in het downloaden van volledige muziekbestanden op de mobiele telefoon.