Omdat de servers noodzakelijk waren voor de communicatie tussen gebruikers van dit netwerk voor bestandsuitwisseling, is het netwerk volgens de IFPI een gevoelige slag toegebracht. In totaal zijn volgens de IFPI sinds juli al 16 eDonkey-servers gesloten en daar zal het niet bij blijven.

EDonkey is eigenlijk al niet meer zo'n actief p2p-netwerk sinds MetaMachine, de ontwikkelaar het programma eDonkey2000, vorig jaar de Amerikaanse platenindustrie 30 miljoen dollar schadevergoeding betaalde en overeenkwam dat de software ook niet meer aangeboden zou worden.

Dat weerhield bestaande gebruikers er echter niet van gewoon door te gaan met het uitwisselen van bestanden. Bovendien zijn er alternatieve programma's om toegang tot eDonkey te krijgen.

Rechtstreeks is eDonkey juridisch niet aan te pakken, omdat de servers geen bestanden bevatten, maar het ondersteunen van illegale downloads was voor de rechtbanken in Hamburg, Keulen, D├╝sseldorf, Leipzig en Frankfurt voldoende aanleiding om tot actie over te gaan.

Vorig jaar al namen Belgische en Zwitserse autoriteiten enkele zeer grote eDonkey-servers in beslag die goed waren voor eenderde van al het eDonkey-verkeer.

De beheerder van de Duitse servers zegt dat hij na een waarschuwing van de IFPI meteen filters heeft laten installeren om illegaal downloaden te voorkomen, maar dat hij desondanks toch de computers moest inleveren.