Dat meent althans oud-mp3.com-topman Michael Robertson. "Als het Hooggerechtshof had besloten dat de peer-to-peer-bedrijven niet aansprakelijk zouden zijn voor het gebruik van hun klanten, dan zou de industrie moeten zoeken naar een weg om haar business aan te passen op de ontwikkelingen in de praktijk", zegt Robertson in een reactie tegenover Webwereld.

Robertson denkt dat de industrie nu opgelucht ademhaalt en dat ze geloven dat ze de bedreiging van peer-to-peer hebben gestopt. "Dat is natuurlijk niet het geval. De ontwikkelingen gaan ongelofelijk snel en zullen hier niet door worden afgeremd. Edonkey, DirectConnect, Limewire, enzovoort worden steeds beter."

Het uitwisselen van bestanden is een dagelijkse realiteit op internet meent Robertson. Hij denkt dan ook dat de muziekindustrie de technologie niet moet bestrijden maar omhelzen. "De media bedrijven proberen sinds jaar en dag nieuwe technologie tegen te houden. Dat zagen we bij de pianorol, de videorecorder, het cassettedek en de mp3-speler. Ze zijn er allemaal gekomen en iedere keer kon de industrie het omhelzen."

"Het vieren van de juridische overwinning zou wel eens heel slecht kunnen zijn. P2p stopt niet door deze uitspraak."

Robertson had het ooit zelf aan de stok met de muziekindustrie toen hij met mp3.com mensen toegang wilde bieden tot hun legaal gekochte muziekcollectie. Hij verloor zijn zaak en kon door de hoge claims geen hoger beroep aantekenen.