Scratch is een interactieve programmeertaal van MIT die kinderen vanaf 8 jaar helpt om logisch te leren denken en zich creatief te ontwikkelen. De technische universiteit uit Boston host een community-site met lessen, projecten en fora waar programmeurs in de dop kennis delen. Kinderen kunnen gewoon in de browser aan de slag.

Maar rechten van hardwerkende artiesten worden op grote schaal geschonden door kinderen die hun favoriete muziek in bijvoorbeeld zelfgemaakte animaties verwerken, meldt TorrentFreak. Copyrightgroeperingen hebben hun pijlen gericht op deze enthousiaste leerlingen mini-piraatjes en zorgen dat deze creaties die brood sparen uit de mond van armlastige muziekmaatschappijen offline worden gehaald.

Educatieve schending

MIT hanteert zelf ook een beleid om copyrightschending tegen te gaan, maar gaat daarin niet zo ver als bijvoorbeeld muziekhosters of Google, die automatisch meldingen oppikken en materiaal offline halen. Rechtenhouders kunnen een e-mail sturen en dan wordt het materiaal beoordeeld. Ook vraag het onderwijsinstituut of rechtenhouders iets soepeler kunnen reageren op educatief materiaal.

"Bij het beoordelen of een Scratch-gebruiker wel of geen inbreuk op je copyright heeft gepleegd, vragen we je in aanmerking te nemen dat Scratch een educatief initiatief is zonder winstoogmerk, bedoeld om kinderen hulpmiddelen te geven om te leren en zich te uiten door middel van digitale technologie", vraagt MIT.

"Wanneer je ervoor kiest om een klacht in te dienen over een inbreuk op je copyright, maken we je opmerkzaam dat we jouw melding, voorzien van informatie die jou als persoon identificeert, op een zogenaamd clearinghouse zoals chillingeffects.org kunnen plaatsen. Je bent bovendien aansprakelijk voor schade (inclusief kosten, waaronder die voor advocaten) wanneer je klacht wezenlijk onjuist is."

Scratch Overview from ScratchEd on Vimeo.