D66-europarlementariër Marietje Schaake heeft vorige week schriftelijke vragen gesteld over de benoeming van Maria Martin-Prat als baas over het auteursrechtenbeleid van de EU. Martin-Prat is ex-directeur van de lobbygroep IFPI van de muziekindustrie. "Ziet de Commissie geen problemen bij het rekruteren van hoge ambtenaren uit belangenorganisaties, zeker als ze de baas worden over dossiers die direct verband houden met hun voormalige werkgevers?"

Martin-Prat ziet in haar nieuwe functie toe op de herziening van de richtlijn over handhaving van auteursrechten. Ook houdt ze zich bezig met de omstreden ACTA-handelsovereenkomst die wereldwijd voor strengere auteursrechthandhaving kan zorgen.

'Lobbyclubs aan de macht'

Schaake stelt de vragen samen met Christian Engström van de Zweedse Piratenpartij. "Welkom in de Europese Unie, waar lobbyclubs van grote bedrijven het voor het zeggen hebben en waar burgers slechts worden gezien als lastposten", schrijft Engström op zijn persoonlijke blog. "Het enige nieuws is dat de Commissie het niet eens meer probeert te verbergen."

Martin-Prat werkt momenteel voor een EU-team dat zich bezighoudt met de interne markt. Ze werkte jarenlang als manager juridisch beleid bij de IFPI, de brancheorganisatie van de muziekindustrie. Martin-Prat probeerde destijds onder meer de thuiskopie aan banden te leggen. Ze pleitte ook voor het strenger vervolgen van het kraken van kopieerbeveiliging (DRM).